Kako sam ubrzao svoj računar 3 puta i prestao da razmišljam o kupovini novog

Ako imate računar star 5-6 godina verovatno ste i vi bar nekoliko puta razmišljali o tome da ga zamenite, jer kada pritisnete dugme za paljenje praktično možete da obavite manji kućni zadatak dok se on upali.

U mom slučaju, uključim računar, stavim džezvu za kafu na svoj stari Gorenje šporet i taman dok zakuvavam, moj računar se pali, vrti svoj mali beli kružić i dok se kafa malo prohladi biće spreman za rad.

Imam i drugi scenario, ne tako čest, ali uvek kada hitno moram da počnem da radim.

Uključim računar, stavim kafu (moja uobičajena rutina) i taman da sednem da radim, on je počeo ažuriranje sistema, „Don’t turn off your computer“. E sad već mogu da dovršim kafu i započnem doručak.

Već mesecima razmišljam da kupim novi računar, istražujem opcije, gledam cene, modele, iako mi se nikako ne kupuje novi. Cene su otišle gore i za najjeftiniji računar – laptop treba mi oko 35-40.000. 

A ja ne bih ni najjeftiniji, ovaj moj je bio super kad sam ga kupio i odlično je radio, a nije malo ni plaćen.

I tako ja razmišljam mesecima unazad kada sam sreo svog kolegu sa fakulteta,  Miloša. Miloš sada radi u školi za strane jezike i kroz priču mi je pomenuo da traže predavače za online kurseve srpskog jezika za strance.

Kakva prilika, baš bi mi dobro došla dodatna zarada, ali nema šansi sa onom mojom kantom. Svaki pokušaj bilo kakvog Skype i Zoom sastanka se završi tako što se meni zakoči slika i moram da restartujem računar ili slika secka, a zvuk je izobličen.

 I tada mi je Miloš otvorio oči: „Zašto ne odeš u neki servis laptopova ili računara i rešiš to?“

Servis! Osećao sam se kao Njutn kad mu je pala jabuka na glavu. EUREKA!

Počeo sam da istražujem servise i odabrao sam najbolje ocenjen na Googlu i relativno blizu mene (Hotspot servis).

Istog dana sam otišao i opisao svoj problem i odmah su mi objasnili da će u moj računar staviti brži disk, zove se SSD i na njega instalirati operativni sistem. To znači da će računar mnogo brže raditi i da mogu da zaboravim na kuvanje kafe dok se računar uključuje i još sve to može da bude gotovo već sutra.

A šta će biti sa svim mojim slikama, dokumentima, filmovima?

Sva moja dokumenta ostaju na starom disku i mogu da ih koristim kad god mi zatrebaju. A ako je u pitanju laptop, stari disk može da se stavi na mesto CD-a (koji ionako niko ne koristi) i svi podaci sa njega su uvek dostupni.

Čak iako laptop nema CD, stari disk se stavlja u prilagođeno pakovanje i može se povezati sa računarom preko USB kabla koji se takođe dobija. Svoje podatke možete pregledati kad god hoćete, a pošto je disk sada prenosan podatke možete gledati i na nekom drugom računaru.

Naravno, uz novu instalaciju dobijam sve neophodne programe (besplatne) da mogu da koristim računar, idem na net, pišem tekstove, otvaram pdf i zip i naravno antivirus program.

Konačno sam rešio problem i miran sam bar par godina. Sledeći na redu je mamin laptop!

Ako ste se pronašli u mojoj priči i imate sličan problem, možete pozvati Hotspot servis 064 610 16 53, a možete se informisati i preko njihovog sajta hotspotservis.rs