Popravka šarki na laptopu

Zamena  šarki na laptopu

Šarke na laptop računaru nalaze se na spoju ekrana i kućišta laptopa. Šarke su nosači kompletnog ekrana i s obzirom da se laptop često zatvara i otvara veoma je važno da budu ispravne, tj da su pričvršćene za kućište, sa jedne strane i za ekran sa druge strane. U najvećem broju slučajeva dešava se da popuste nosači šrafova koji drže šarke pričvršćene, odnosno da se nosači šrafova polome.

To se najčešće dešava zbog zamora materijala,čestog pomeranja ekrana, ali čest slučaj je i pad laptopa. Kada se polome nosači na kućištu laptopa, tj. na donjem delu  u najvećem broju slučajeva se lomi i kućište u tom delu pa laptop ne može da se otvori kako treba, jer šarke nisu pričvršćene i ne vrše svoju funkciju. Kada pokušate da otvorite laptop šarka se podiže i još više oštećuje kućište.

U nemalom broju slučajeva, zavisno od modela laptopa, dešava se da šarka povlači matičnu ploču i ako nastavite da otvarate I zatvarate laptop može doći do oštećenja matične ploče ili kratkog spoja, što je mnogo veći  i skuplji kvar od polomljene šarke ili nosača šrafova, a može biti i nepopravljiv.

Popravka polomljenog kućišta laptopa

Kada se desi da se polome nosači šrafova koji drže šarku na ekranu, kućište ekrana obavezno puca i lomi se i morate biti jako pažljivi pri otvaranju i zatvaranju laptopa, jer se u ovakvim slučajevima napreže i ekran, pa može doći do njegovog lomljenja. Iako ovakvi kvarovi izgledaju nepopravljivo naši serviseri ih svakodnevno rešavaju. Ukoliko je polomljena šarka vrši se njena zamena, a kućište se popravlja tako da u velikom broju slučajeva laptop izgleda kao da ništa na njemu nije ni rađeno ili se vide manji tragovi popravke, u oba slučaja nakon servisa imate funkcionalan laptop i garanciju na naš servis.

Ako su polomljeni nosači šrafova, pošto se oni ne mogu zameniti, vrlo uspešno ih popravljamo specijalnim tehnikama koje koristimo dugi niz godina. Na servis su nam stizali i laptopovi koje su nestručna lica pokušavala da poprave koristeći super lepkove ili silikon i na taj način zalepili kućište laptopa koje se više ne može rasklopiti bez oštećenja kućišta, a problem, tj. polomljeni nosači, nije rešen.

Nakon naše popravke laptop se i dalje može rasklopiti i sklopiti kao i pre popravke, a šrafovi se ušrafljavaju na svoja ležišta. Naravno, cilj je da i nakon servisa laptop može ponovo da se  rasklopi radi čišćenja ili nekog drugog servisa.