Laptop Servis

Instalacija operativnog sistema

Instaliranje operativnog sistema na laptop i desktop računare

Instalacija operativnog sistema u Hotspot laptop servisu vrši se svakodnevno. Radimo instaliranje Windows 10 sistema, instaliranje Windows 7 operativnog sistema, bekapovanje podataka, instaliranje programa i drajvera, reinstalaciju operativnog sistema, instalaciju sistema na nov računar.

U laptop servisu Hotspot vršimo Instalaciju operativnog sistema u najkraćem roku sa svim drajverima, ažuriranjima i programima! Cenu instalacije pogledajte u cenovniku.

Instalacija operativnog sistema se radi ukoliko je prethodni operativni sistem oštećen, računar usporeno radi ili ako ste kupili računar bez operativnog sistema. Operativni sistem je osnova svakog laptopa i mora biti odgovarajući karakteristikama mašine na koju je instaliran. Kod nas su najviše u upotrebi Windows 7 ,Windows 8/8.1 i Windows 10. Windows 7 i Windows 8/8.1  zahtevaju minimum 2GB memorije kako bi radili optimalno.

Operativni sistem je osnova svakog računara i mora biti u perfektnom stanju da bi Vaš računar neometano radio. Tokom vremena operativni sistem se može oštetiti pod uticajem virusa, nepravilnim gašenjem ili zbog hardverskog problema i tada je potrebna njegova reinstalacija.

Instalacija operativnog sistema

Novi operativni sistem se može reinstalirati i ukoliko Vam ne odgovara dosadašnji OS, želite da predjete sa XP-a na Windows 7 ili želite Windows 7 zameniti Windows-om 8 ili Windows 10 operativnim sistemom.

Instalacija operativnog sistema radi se za 1-2 radna dana, zavisno od komplikacija i vremena donošenja računara u servis. Nakon završene instalacije dobijate kompletan operativni sistem sa antivirus zaštitom, povezan na internet i spreman za rad.

Instalacija operativnog sistema podrazumeva:

  • Prebacivanje podataka na eksterni hard disk
  • Instaliranje operativnog sistema
  • Instaliranje neophodnih drajvera
  • Instaliranje paketa programa
  • Optimizacija sistema i vraćanje sačuvanih podataka na odgovarajuću particiju

Paket programa obuhvata odgovarajući antivirus program, programe za obradu teksta, tabele i prezentacije, program za puštanje filmova i muzike, internet pretraživač, skype za internet razgovore, program za čitanje PDF i ZIP fajlova, program za narezivanje diskova (ukoliko imate rezač diskova). Svi programi koje instaliramo su besplatni i ne podležu zakonu o legalizaciji softvera.

Instalacija Windows 10

Instaliranje operativnog sistema windows 10 najčešće se vrši na novim računarima, kada je računar bez operativnog sistema. Novi računari su optimizovani i podržavaju operativni sistem Windows 10, pa instalacija operativnog sistema traje kraće.

instaliranje operativnog sistema
Izgled operativnog sistema windows 10

Instalacija Windows 10 operativnog sistema može se vršiti i na starijim računarima, ako to njegova konfiguracija podržava, što ćemo u našem servisu laptopova vrlo lako ustanoviti.

Najnoviji operativni sistem koji je izbacila Microsoft korporacija je Windows 10. Najveća novina kod ovog operativnog sistema je što je on ujedinio sve platforme- laptopove, računare, tablete, mobilne telefone. Windows 10 ima lako prebacivanje sa interfejsa orjentisanog na korišćenje miša na interfejs za korišćenje touchscreen ekrana, što je posebno upečatljivo na uređajima koji se koriste i kao laptop i kao telefon. Oba interfejsa imaju startni meni koji je kombinacija klasičnog izgleda Windows 7 i pločica na windows 8 sistemu. Windows 10 instalacija podrazumeva određene karakteristike računara, procesor brzine minimum 1 GHz ili brži, 2gb memorije ili više, minimum 20GB prostora na hard disku.

Instalacija Windows 7

Iako je operativni sistem Windows 7 još uvek zastupljen na velikom broju računara, Microsoft korporacija je prestala da obezbeđuje podršku za ovaj sistem. Sva podrška je prebačena na Windows 10 tako da se sda većina računara prebacuje na ovaj operativni sistem.

instalacija operativnog sistema windows 7
Operativni sistem Windows 7

Windows 7 je Microsoft-ov operativni sistem proizveden za korišćenje na personalnim računarima kao i na laptopovima, netbookovima. 

Za razliku od svog prethodnika, Windows Viste, koji je imao previše dodataka, Windows 7 je osmišljen tako da  bude potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama Windows-a i njihovim upravljačkim programima, ali da ima brzinu koju Vista nije imala.  Neke standardne aplikacije koje su se nalazile u prethodnim verzijama Windowsa, kao što suWindows Calendar, Windows Mail, Windows Photo Gallery  nisu sadržane u ovoj verziji, većina je ponuđena kao deo softverskog paketa Windows Live Essentials.

Windows 7 ima brojne poboljšane funkcije kao što su performanse na višejezgarnim procesorima,performanse u dizanju sistema, kao i podrška za korišćenje više grafičkih kartica različitih proizvođača. Instalacija windows 7 sistema podrazumeva da Vaš laptop ili računar imaju odgovarajuće karakteristike koje će podržati ovaj sistem. To znači dovoljno memorije, odgovarajući procesor i prostor na hard disku, kao i mogućnost instaliranja odgovarajućih drajvera. Većina laptopova može da podrži operativni sistem Windows 7.

Instalacija operativnog sistema Windows 8

instalacija operativnog sistema windows 8
Izgled operativnog sistema Windows 8

Windows 8 je takođe Microsoft-ov operativni sistem koji je naslednik Windows 7 sistema. Značajno se razlikuje od prethodnika ne samo po izgledu nego i po funkcionalnosti. Glavna razlika je da sada Windows 8 podržava uređaje sa ekranom koji reaguje na dodir pored standarnih uređaja. Može da se koristi preko touch screen-a, ali i sa mišem i tastaturom.

Novina je i da ne postoji Start dugme kao na svim prethodnim verzijama operativnih sistema, već se pri pokretanju prikazuju aplikacije koje se pokreću klikom. Glavnu inovaciju predstavlja uvođenje  UI aplikacija, pored standardnih desktop programa na koje smo navikli.  UI aplikacije rade po istom principu kao i kod drugih mobilnih operativnih sistema, na primer kod Androida.

U laptop servisu Hotspot vršimo instalaciju operativnog sistema Windows 8 na Vaš zahtev ili ako je Vaš računar predviđen za ovaj operativni sistem. Instaliranje operativnog sistema windows 8 vršimo u najkraćem roku, a po potrebi možemo i sačuvati Vaše podatke pre instalacije novog operativnog sistema. Nakon instaliranja podatke vraćamo na Vaš računar.

Cena instalacije operativnog sistema

Ako Vas interesuje cena instalacije operativnog sistema na Vaš računar, možete nas pozvati ili pogledati cene servisa računara u našem cenovniku.

Takođe, ako imate pitanja vezana za popravku laptopa ili cene servisa laptopova, pozovite nas i dobićete sve relevantne informacije u najkraćem roku.