Laptop Servis

Čišćenje laptopa od prašine

Čišćenje laptopa od prašine-prevencija ozbiljnih kvarova

Redovno čišćenje laptopa od prašine bi svako trebao da radi kako bi produžio radni vek laptopa i sačuvao ga od ozbiljnijih kvarova. Većinu kvarova izaziva nagomilana prašina u kuleru laptopa i njegovo pregrevanje.

U laptop servisu Hotspot čišćenje laptopa radimo za 1 dan! 

Laptopu je neophodan efikasan sistem hladjenja jer su njegove komponente izuzetno osetljive na pregrevanje, a posebno čipovi na matičnoj ploči.

ciscenje laptopa od prasine
Laptop spreman za čišćenje

Pouzdan znak da se Vaš laptop previše greje je viši nivo toplote na tastaturi i oko nje, kao i bučan ventilator koji se često pali, iznenadno gašenje laptopa i stalni restart. Ovi simptomi upozoravaju da je ciscenje laptopa od prašine neophodno.

U servisu laptopova HOTSPOT  ovakve probleme možete rešiti vrlo brzo, svakako pre nego što pregrevanje napravi mnogo ozbiljniji problem na laptopu. Stalno pregrevanje laptopa i neadekvatno hladjenje vodi ka kvaru matične ploče i kvaru grafičke kartice ili kvaru čipseta. U tom slučaju mi ćemo sačuvati Vaše najvažnije podatke I potrudimo se da I ubuduće koristite Vaš laptop.

Pregrevanje laptopa

Računar rasklapamo i kompletno čistimo uz zamenu termalne paste i padova. Nakon čišćenja laptopa od prašine hlađenje je normalno i ako računar ne koristite na ravnoj podlozi možete koristiti ventilator za laptop koji će dodatno hladiti Vaš računar. To će onemogućiti zatvaranje otvora koji služe za hlađenje računara. Ventilator za laptop nije zamena za unutrašnje hlađenje računara ili kuler, već se koristi kao dodatak ili kao podloga.

Ako na računaru dobijate poruku „fan error“ ili slično, znači da je ventilator otkazao i više ne hladi računar.Tada nemojte koristiti računar dok se ne izvrši zamena ventilatora jer će ubrzo doći do pregrevanja i daleko veće štete. 

Zapušen ventilator laptopa

 Ovako obično izgleda laptop koji nije redovno čišćen. Usled ovakve zaprljanosti kulera i ventilatora  hlađenje laptopa je nemoguće i dolazi do pregrevanja i oštećenja matične ploče koja u nekim slučajevima nisu rešiva.

Svrha kulera i ventilatora je da topao vazduh iz laptopa izbacuje napolje, a hladnim vazduhom koji uvlači rashladjuje komponente. Pri tom je neizbežno uvlačenje prašine i druge prljavštine koji se talože u prorezima kulera i vremenom ih potpuno zatvaraju. Onda je uvlačenje hladnog vazduha onemogućeno i laptop se konstantno greje.

Zapušen kuler
ociscen kuler
Nakon čišćenja

U našem laptop servisu serviseri će laptop kompletno očistiti i zameniti termalne paste koje su neophodne za normalno hlađenje svakog računara. Kompletno ciscenje laptopa od prašine podrazumeva rasklapanje laptopa, detaljno čišćenje napajanja i ventilatora, zamenu termalnih pasta, čišćenje kućišta laptopa i tastature.

Ukoliko se odlučite da sami rasklapate laptop i čistite ga, u našem servisu možete kupiti kvalitetnu termalnu pastu koju je neophodno zameniti pri čišćenju računara, kao i kompresovani vazduh za čišćenje računara. Kompresovani vazduh za čišćenje možete koristiti samo kada je računar rasklopljen, za izduvavanje kulera ili za čišćenje tastature.

Kada je neophodno čišćenje laptopa od prašine?

  Čišćenje laptopa i kulera od prašine spada u redovno održavanje laptopa. Kompletno čišćenje računara ubrzava njegov rad, obezbeđuje adekvatno hlađenje i smanjuje rizik od većih kvarova, kao što je otkazivanje matične ploče ili čipova na njoj. Laptop servis Hotspot preporučuje preventivno čišćenje računara 1-2 puta godišnje zavisno od uslova u kojima se računar koristi.

Ako ste primetili da se  laptop greje, da je vruć po tastaturi i oko nje, da je ventilator bučan i često se pali ili se laptop iznenada ugasi, vreme je za hitno čišćenje laptopa. Čišćenje laptopa nije skupo, brzo se radi, a sprečava ozbiljne kvarove na laptopu čija popravka košta mnogo više. Ako ste nekim od programa za merenje temperature procesora izmerili temperaturu preko 60 stepeni, donesite laptop na čišćenje.

Nemojte pokušavati kompresorom da izduvate prašinu jer možete zaglaviti ventilator prljavštinom iz kulera, a velika je verovatnoća i lomljenja ventilatora, tj. njegovih listića pod pritiskom.

Nemojte čekati da laptop počne da se gasi od pregrevanja da biste ga odneli na čišćenje od prašine. Svaki put kada se laptop ugasi zbog pregrevanja postoji mogućnost da ga više ne možete upaliti zbog trajnog oštećenja ploče.

Najčešći simptomi pregrevanja laptopa

  • Tastatura i donji deo laptopa su jako vrući kada je laptop uključen
  • Ventilator stalno radi maksimalnom brzinom i bučniji je nego ranije
  • Laptop se gasi iznenada
  • Laptop se gasi čim se pokrene neki zahtevniji program ili igrica

Kako da proverite temperaturu laptopa?

Jedan od najjednostavinijih načina je preuzimanjem programa za proveru temperature. Jedan od njih je Core Temp, koji preuzimate klikom na download. Kada se pokrene ovaj program prikazuje temperaturu Vašeg laptopa i svaka temperatura od 60 i više stepeni Celzijusa predstavlja opasnost za laptop. Zahtevniji programi povećavaju temperaturu, tako da program treba aktivirati kada je laptop opterećen kako biste dobili realne rezultate. Uključite neki film ili zahtevniju igricu i nakon 15-30 minuta pokrenite program za merenje temperature. Na ovaj način ćete dobiti najrealnije rezultate.