Instalacija operativnog sistema

Instaliranje operativnog sistema na laptop i desktop računare

Operativni sistem je osnova svakog računara i mora biti u perfektnom stanju da bi Vaš računar neometano radio. Tokom vremena operativni sistem se može oštetiti pod uticajem virusa, nepravilnim gašenjem ili zbog hardverskog problema i tada je potrebna njegova reinstalacija.

Instalacija operativnog sistema se radi ukoliko je prethodni operativni sistem oštećen, uništen, usporeno radi ili ako ste kupili novi laptop ili računar bez operativnog sistema. Operativni sistem je osnova svakog laptopa i mora biti odgovarajući karakteristikama mašine na koju je instaliran. Kod nas su najviše u upotrebi Windows 7 ,Windows 8/8.1 i Windows 10. Windows 7 i Windows 8/8.1  zahtevaju minimum 2GB memorije kako bi radili optimalno.

Instalacija operativnog sistema

Novi operativni sistem se može reinstalirati i ukoliko Vam ne odgovara dosadašnji OS, želite da predjete sa XP-a na Windows 7 ili želite Windows 7 zameniti Windows-om 8 ili Windows 10 sistemom. Poslednjih nekoliko godina Microsoft polako ukida podršku za Windows 7, a na njegovo mesto dolazi Windows 10. Većina korisnika naviknuta na XP operativni sistem smatra da je Windows 7 najbolja zamena, lak i jednostavan za korišćenje, sa programima i podešavanjima u par koraka. Windows 8 je za razliku od njega nepristupačniji, sa dosta skrivenih prečica i teži za navikavanje,  zbog čega korisnici izbegavaju njegovu upotrebu. Windows 10 je nešto sličniji windows 7 pa je lakše navići se na njega ako ste prethodno koristili windows 7.

instalacija sistema

Windows 7

Instalacija operativnog sistema radi se za 1-2 radna dana, zavisno od komplikacija i vremena donošenja računara u servis. Nakon završene instalacije dobijate kompletan operativni sistem sa antivirus zaštitom, povezan na internet i spreman za rad.

Instalacija operativnog sistema podrazumeva:

  • Prebacivanje podataka na eksterni hard disk
  • Instaliranje operativnog sistema
  • Instaliranje neophodnih drajvera
  • Instaliranje paketa programa
  • Optimizacija sistema i vraćanje sačuvanih podataka na odgovarajuću particiju

 

instalacija operativnog sistema

Windows 8

Paket programa obuhvata odgovarajući antivirus program, programe za obradu teksta, tabele i prezentacije, program za puštanje filmova i muzike, internet pretraživač, skype za internet razgovore, program za čitanje PDF i ZIP fajlova, program za narezivanje diskova (ukoliko imate rezač diskova). Svi programi koje instaliramo su besplatni i ne podležu zakonu o legalizaciji softvera.

 

Instalacija Windows 7

 

Windows 7 je Microsoft-ov operativni sistem proizveden za korišćenje na personalnim računarima kao i na laptopovima, netbookovima, tabletima. Za razliku od svog prethodnika, Windows Viste, koji je imao previše dodataka, Windows 7 je osmišljen tako da  bude potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama Windows-a i njihovim upravljačkim programima, ali da ima brzinu koju Vista nije imala.  Neke standardne aplikacije koje su se nalazile u prethodnim verzijama Windowsa, kao što suWindows Calendar, Windows Mail, Windows Photo Gallery  nisu sadržane u ovoj verziji, većina je ponuđena kao deo softverskog paketa Windows Live Essentials. Windows 7 ima brojne poboljšane funkcije kao što su poboljšane performanse na višejezgarnim procesorima, bolje performanse u dizanju sistema, kao i podrška za korišćenje više grafičkih kartica različitih proizvođača. Instalacija windows 7 sistema podrazumeva da Vaš laptop ili računar imaju odgovarajuće karakteristike koje će podržati ovaj sistem. To znači dovoljno memorije, odgovarajući procesor i prostor na hard disku, kao i mogućnost instaliranja odgovarajućih drajvera. Većina laptopova može da podrži operativni sistem windows 7.

Operativni sistem Windows 8

 

Windows 8 je takođe Microsoft-ov operativni sistem koji je naslednik Windows 7 sistema. Značajno se razlikuje od prethodnika ne samo po izgledu nego i po funkcionalnosti. Glavna razlika je da sada Windows 8 podržava uređaje sa ekranom koji reaguje na dodir pored standarnih uređaja. Može da se koristi preko touch screen-a, ali i sa mišem i tastaturom. Novina je i da ne postoji Start dugme kao na svim prethodnim verzijama operativnih sistema, već se pri pokretanju prikazuje paleta aplikacija gde klik ili tap pokreće odabranu aplikaciju. Glavnu inovaciju predstavlja uvođenje  UI aplikacija, pored standardnih desktop programa na koje smo navikli.  UI aplikacije rade po istom principu kao i kod drugih mobilnih operativnih sistema, na primer kod Androida.

Windows 10 instalacija

Najnoviji operativni sistem koji je izbacila Microsoft korporacija je windows 10. Najveća novina kod ovog operativnog sistema je što je on ujedinio sve platforme- laptopove, računare, tablete, mobilne telefone. Windows 10 ima lako prebacivanje sa interfejsa orjentisanog na korišćenje miša na interfejs za korišćenje touchscreen ekrana, što je posebno upečatljivo na uređajima koji se koriste i kao laptop i kao telefon. Oba interfejsa imaju startni meni koji je kombinacija klasičnog izgleda windows 7 i pločica na windows 8 sistemu. Windows 10 instalacija podrazumeva određene karakteristike računara, procesor brzine minimum 1 GHz ili brži, 2gb memorije ili više, minimum 20GB prostora na hard disku.