laptop i tablet servis

Zamena HDD-a SSD-om – da li se isplati?

Želite da ubrzate svoj računar, ali niste sigurni kako ni zašto. U nastavku pročitajte više o ugradnji SSD u laptop i zameni hard diska.

ugradnja ssd

Šta je SSD?

SSD je skraćenica za solid-state disk. To je nova vrsta uređaja za skladištenje podataka. Solid-state diskovi (SSD) koriste fleš memoriju, koja je znatno brža od standardnog mehaničkog čvrstog diska (HDD).

Jedna od najefikasnijih metoda za poboljšanje performansi računara i njegovo ubrzanje je nadogradnja na SSD.

Šta je HDD?

Uređaj za skladištenje podataka je potreban svim računarima, a čvrsti diskovi (HDD) su jedan oblik uređaja za trajno skladištenje podataka.

Koja je razlika između HDD-a i SSD-a?

Hard disk je interni uređaj za skladištenje podataka računara. Ima diskove koji se okreću velikom brzinom. Na njima se magnetski čuvaju podaci, a ove podatke očitava magnetna glava.

zamena hard diska

HDD-ovi se nazivaju „zastarelom“ tehnologijom jer postoje duže od SSD-ova, iako mnogi novi laptopovi i računari imaju ugrađene hard diskove pored SSD-ova. Hard diskovi su generalno jeftiniji i idealni su za podatke kojima se ne pristupa redovno, kao što su rezervne kopije slika, filmova ili poslovnih datoteka (bekap). Dolaze u dve veličine: 2,5 inča (često se koriste u laptopovima) i 3,5 inča (obično se koriste na desktop računarima) (stoni računari).

Na SSD-ovima podaci se čuvaju na memorijskim čipovima, što im u mnogo čemu daje prednost u odnosu na HDD. Ima ih u raznim veličinama, a mogu se smanjiti i na veličinu i oblik žvakaće gume (M.2) ili poštanske marke pa su idealni za laptopove i 2u1 uređaje.

ugradnja ssd

SSD-ovi značajno ubrzavaju podizanje sistema i pristup podacima. Cena SSD-a je veća od cene HDD po terabajtu prostora, ali svojim performansama nadoknađuju razliku u ceni.

Zašto da zamenite HDD SSD-om?

Najčešći razlog iz kog se vrši ugradnja SSD u laptop je poboljšanje performansi računara. SSD može biti i do 10 puta brži od HDD-a, zavisno od posla koji obavlja.

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite ako želite da ubrzate računar i da mu poboljšate performanse je da HDD zameniti SSD-om. SSD-ovi su brži, tiši i efikasniji i nemaju pokretnih delova što smanjuje rizik od kvara. Imaju znatno veću brzinu pisanja i čitanja podataka od hard diskova.

SSD-ovi su imuni na udarce koji mogu da oštete hard disk kada se računar udari ili ispusti, jer nemaju pokretnih delova.

Iako su skuplji od hard diskova SSD-ovi su ipak bolja opcija, ne samo zbog brzine već i zbog kvaliteta i novih tehnologija koje su korišćene pri izradi, što im svakako daje prednost.

Ukoliko želite da ubrzate Vaš laptop, da izvršite zamenu hard diska i ugradnju SSD u laptop, pozovite laptop servis Hotspot i u najkraćem roku izvršite zamenu hard diska.

Podelite sa prijateljima

Hotspot servis