laptop i tablet servis

Windows 11 – Da ili Ne?

Mnogi od Vas su čuli da je Microsoft izbacio novi operativni sistem Windows 11 kao i da će nadogradnja biti besplatna za sve koji koriste Windows 10. Ali, da li je prelazak na Windows 11 pravi izbor za Vas morate odlučiti sami, a možda Vam ovaj tekst bude od pomoći.

Windows 11 je ugledao svetlost dana 04. oktobra 2021. sa potpuno novim izgledom kao najjačim adutom. Kao takav može se instalirati na potpuno očišćen računar, ako imate instalaciju i licencu za Windows 10 sa kojom se može aktivirati i Windows 11.

Ukoliko već koristite Windows 10, a želite da ažurirate sistem na Windows 11 moraćete da sačekate prvu polovinu 2022., kada će kompanija Microsoft izaći sa novim apdejtom.

Verzija novog operativnog sistema koja se može instalirati je beta verzija i pomoći će Microsoft kompaniji da ispravi greške, probleme i bagove na koje beta korisnici budu naišli.

Takođe, treba uzeti u obzir da, ako Vam računar ne radi zadovoljavajuće sa Windows 11 sistemom, morate ponovo uraditi reinstalaciju sistema kako biste se vratili na Windows 10.

Da li mogu da instaliram Windows 11 na svoj računar?

Pre nego što se upustite u reinstalaciju operativnog sistema proverite hardversku kompatibilnost Vašeg računara. Na prvi pogled hardverski zahtevi nisu preterano veliki. Windows 11 traži 64-bitni, gigahercni procesor sa dva jezgra, 4GB RAM, grafičku karticu koja je kompatibilna sa stadnardom DirectX 12, monitor HD rezolucije i 64GB slobodnog prostora na hard disku.

Međutim, kada počnete sa instalacijom postaje jasno da se ne može izvršiti baš na svakom računaru koji ispunjava hardverske uslove. Lista kompatibilnih procesora je vrlo kratka. Ukoliko procesor nije kompatibilan na samom početku instalacije dobijate poruku da hardver nije kompatibilan i obustavlja se proces instalacije.

Takođe, instalacija Windows 11 nije moguća na računarima koji ne podržavaju tehnologiju Trusted Platform Module 2.0, mada na većini računara koji su proizvedeni u poslednjih 5 godina ova opcija je omogućena.

Ukoliko niste sigurni kakva je konfiguracija Vašeg računara možete instalirati Microsoft aplikaciju PC healt check, koja će Vam, nakon što se registrujete i pokrenete je, izlistati eventualne nedostatke za instalaciju Windows 11.

Koja je razlika između Windows 10 i Windows 11 operativnog sistema?

Stari izgled Windows 10 je sravnjen i centriran u novoj verziji. Quicklaunch ikonice su prebačene na sredinu taskbar-a zajedno sa Start i Search tasterima. Mnogima će predstavljati problem što je Microsoft ukinuo skoro sva podešavanja taskbara.

windows 11
Taskbar na sredini

Novi sistemski font, bolji kontrast između grafičkih i tekstualnih elemenata, puniji meniji i redizajnirane ikonice su samo deo novina.

U krajnjem desnom uglu se i dalje nalazi taster Show desktop, a klikom na datum otvara se radna forma u kojoj se nalaze kalendar i panel sa notifikacijama. Ikonice za mrežnu konekciju i ostala podešavanja svetla, zvuka i sl. objedinjene su u prilično preglednom panelu.

I meni Start je doživeo razne promene. Sada se sastoji iz dve celine, a Search se nalazi na vrhu.

windows 11
Novi izgled Start menija

Jedna od najvećih novina je reorganizovana sistemska sekcija sa podešavanjima, koja je sada preglednija i sređenija, mada je i Control Panel još uvek tu.

U novoj verziji Windows operativnog sistema reorganizaciju je doživela Microsoft prodavnica (Microsoft Store). Sada, izgledom, dosta podseća na Android PlayStore, što će početnicima prilično olakšati korišćenje. Već sada sa prodavnice se mogu preuzeti razni programi npr.TeamViewer, Zoom, Discord…

U svakom slučaju, instalacija Windows 11 je moguća i sada, za one koji jedva čekaju da probaju novi operativni sistem. Na prvi pogleda Windows 11 je brz i stabilan kao i Windows 10 i donosi više dobrih stvari, a i izgleda bolje. Ali naša preporuka je da ipak sačekate da Microsoftovi programeri i beta korisnici ispeglaju sve greške i probleme pre nego što se prebacite na Windows 11. Operativni sistem Windows 10 će imati podršku do oktobra 2025. tako da možete da se opustite i na miru donesete odluku.