laptop i tablet servis

Prosuta voda na laptop

Laptopovi i tečnost su jako loša kombinacija, ali nezgode se dešavaju.

Nije redak slučaj da se neka tečnost prospe na laptop, najčešće je to kafa, kola, voda… U svakom slučaju potrebno je odmah laptop isključiti i izvaditi bateriju. Što duže držite laptop uključenim veća je mogućnost nastanka ozbiljne štete.

prosuta voda na laptop

Na novijim modelima laptopova baterija je integrisana ispod poklopca laptopa pa se ne može skinuti bez rasklapanja laptopa. U tom slučaju laptop odmah treba doneti u servis kako bi ga serviseri rasklopili isključili napajanje i očistili ploču od tečnosti.

Šta da radite ako ste prosuli vodu ili kafu na laptop?

Ako ovo čitate nakon prosipanja tečnosti, odmah isključite laptop. Najbrži način je držanje power dugmeta nekoliko sekundi dok se ekran laptopa ne ugasi. Ako je moguće izvadite bateriju iz laptopa, posušite je i ostavite na stranu.

prosuta kafa na laptop

Ako ste prosuli dosta tečnosti na tastaturu okrenite laptop na peškir ili krpu kako bi se višak tečnosti ocedio, pre nego što dospe do osetljivih komponenti na matičnoj ploči.

Pored dugmića na tastaturi koji stradaju, na gornjem kućištu laptopa se nalazi dosta komponenti koje, takođe, mogu biti oštećene. Na primer, tačped ili zvučnici.

Isključivanjem laptopa i uklanjanjem baterije (ako je moguće) sprečićete kratke spojeve koji mogu trajno da oštete matičnu ploču.

Nasuprot popularnom mišljenju, pirinač nije najbolji način da osušite laptop. Zrna pirinča mogu dospeti u konektore i napraviti više problema nego koristi.

Može li se popraviti laptop na koji je prosuta voda?

Mogućnost popravke zavisi od količine prosute tečnosti i stepena oštećenja. Ponekad je nakon čišćenja ploče potrebna samo zamena tastature, a ponekad je matična ploča potpuno uništena.

U svakom slučaju u Hotspot servisu možete očekivati stručnost i iskustvo naših servisera koji će ispravno sagledati problem i pronaći najbolje moguće rešenje.

Hotspot servis