laptop i tablet servis

Windows 10: Prednosti i mane

windows 10 instalacija    Sredinom 2015. godine kompanija Microsoft objavila je Windows 10, za računare, tablete, mobilne i druge uređaje pogodne za instalaciju ovog operativnog sistema.  Evo nekih prednosti i mana ukoliko se odlučite za instaliranje Windows 10 operativnog sistema.

Windows 10 je bio besplatan za nadogradnju tokom prve godine dostupnosti za sve korisnike Windows 7, Windows 8.1 i Windows phone 8.1 sistema.

Ono što će sigurno obradovati Windows 8 korisnike jeste povratak na Start meni interface umesto Start ekrana ali Windows 7 i 8.1 korisnici to već imaju. Novina je da se lista sa aplikacijama nalazi sa leve strane menija a moguće je menjati veličinu ili Start meni prikazati preko celog ekrana kao kod verzije 8.1. Novi Start meni je baziran na kombinaciji interface verzija Windows 7 i 8. Takođe otklonjeni su grafički nedostaci karakteristični za interface sistema Windows 8.

Ono što nije dobra vest za klasične desktop korisnike je preveliki uticaj mobilnih uređaja (Windows 10 predstavlja ujedinjenu platformu za računare, pametne telefone, tablete i druge multifunkcionalne uređaje kod kojih je moguća instalacija novog operativnog sistema).

Iz Microsoft-a najavljuju da će biti vraćene i poboljšane neke karakteristike koje su postojale u sistemu Windows 7 a koje se odnose na korisnike uređaja bez ekrana na dodir. Ipak korisnici su prinuđeni da se novom opcijom Continuum prebace na režim za tastaturu i miš ili da ostanu na korisničkom režimu za dodir. Takođe iz Microsoft-a upozoravaju na moguće probleme sa hardverom.

Uz novi Windows dostupan je Mikrosoftov digitalni asistent Cortana koji će pomagati u pretrazi uz mogućnost crtanja po veb stranicama dok je Internet Explorer zamenjen novim obaveznim pretraživačem Microsoft Edge.

Za intalaciju Windows 10 isti su sistemski zahtevi kao i za Windows 8.1. Mogući su problemi kod nekih starijih 64-bitnih procesora, zatim nekih uređaja sa 32 GB prostora kao i kod svih uređaja sa 16 GB koji koriste WINBoot operativni sistem.
Ukoliko se odlučite za instalaciju operativnog sistema Windows 10 i ne budete zadovoljni, uvek se možete vratiti na neku od starih verzija.

 

Podelite sa prijateljima