laptop i tablet servis

Saveti za kupovinu laptopa

laptop kupovina

  Laptopovi su namenjeni korisnicima koji su u stalnom pokretu i kojima računar uglavnom  služi za surfovanje internetom, brzu komunikaciju, multimedijalne sadržaje.Upravo ove karakteristike jesu glavni motiv zbog kojeg se ljudi odlučuju za kupovinu laptop računara. Međutim, kupac često pre obraća pažnju na kozmetičke stvari (boja, veličina displeja, dizajn uređaja) zanemarujući hardversku konfiguraciju i performanse. Evo nekoliko saveta ukoliko se odlučite za kupovinu laptop računara.

Procesor, grafika i RAM memorija

  Najčeće se preporučuju laptop računari sa Intel ili AMD dual core procesorima ili jači jer se sporije zagrevaju i energetski su efikasniji. Trenutno su najaktuelniji procesori tipa Intel Dual Core, i3, i5, Celeron, AMD E1, E2, A4 Quad core i dr. Laptopovi sa Intel Celeron, Intel Atom ili AMD E1 procesorima su spori i treba ih izbegavati. Procesor Atom CPU je dovoljan za male netbook računare. Preporučena frekvencija je 2GHz pa naviše, osim kod Quad core ili i3/5 procesora koji dobro rade i na 1.7 GHz. U zavisnosti od potreba (programiranje, grafički dizajn, igranje video igrica, gledanje filmova i dr.) i budžeta treba birati računar sa dovoljno snažnim procesorom.

  Jedna od najbitnijih stvari na koju bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine laptopa je grafička kartica. Laptop može posedovati integrisanu ili neintegrisanu grafičku karticu. Razlika je u performansama. Uvek je bolje da je grafička kartica neintegrisana. Ovakve grafičke kartice daju bolje rezultate (neometan rad, bez kočenja i seckanja) prilikom grafičkih operacija i manipulisanja multimedijom (video igrice, obrada fotografija, video materijala). Većina laptopova ne poseduje hladnjak za grafiku pa često može doći do pregrevanja i stradanja grafičke kartice. Neintegrisane grafičke kartice se mogu dosta lakše i jeftinije popraviti ili zameniti.

  Preporučena grafika (za kućnu ili poslovnu upotrebu) je Intel, imajući u vidu da je Intel HD3000 i Intel HD4000 dosta bolja od Intel HD2000 grafike. Gejmeri bi trebalo da biraju NVIDIA ili ATI grafičku karticu.

  Prilikom kupovine novog laptopa trebalo bi znati da memorija nije skupa i da se može lako nadograditi. Pored količine RAM memorije bitan je i njen kvalitet (vek trajanja, performanse u radu) što utiče i na cenu računara. Količina RAM memorije od 8GB DDR4 je adekvatna za današnje standarde, ali uvek treba birati računar kojem se kasnije može povećati količina memorije, imajući u vidu sve zahtevnije trendove kod programa i sajtova koji će biti u upotrebi. Kod kupovine laptop računara RAM memorija nije presudan faktor, možete kupiti računar i sa 4GB RAM-a i tako uštedeti, a kasnije dodati još memorije.

laptop racunar

Ekran, kućište, hard disk, baterija

  Danas se laptop računari uglavnom proizvode sa LED ekranima. Ekran može biti sjajan ili bez sjaja (matiran). Najzastupljeniji su laptopovi sa ekranima veličine 15.6 inča i sa rezolucijom 1366×768 tačaka. Računari sa velikom dijagonalom ekrana od 17 inča imaju veliku rezoluciju i uglavnom se koriste za rad kod kuće ili na poslu umesto desktop računara. Lako se lome i osetljiviji su na udarce pa ih treba dodatno čuvati prilikom putovanja i sl.     Najčešće se preporučuju računari sa ekranima od 15.6 inča i većom rezolucijom npr. 1600×900 tačaka. Lako ih je nositi sa sobom i dobri su za rad u programima koji imaju mnogo dugmića i alatki. Ukoliko često prenosite računar dobar izbor su i laptopovi sa ekranom od 14 ili 13.3 inča i rezolucijom od 1366×768 tačaka jer nisu glomazni, a servis je jeftiniji u slučaju oštećenja.

  Kućište laptopa može biti od plastike ili aluminijuma. Aluminijumska kućišta su bolja jer dobro sprovode toplotu, pa se komponente brže i bolje mogu rashladiti. Visoka temperatura često može dovesti do pregrevanja grafičke karte ili procesora, a utiče i na radni vek baterije koje su skupe i često se ne mogu nabaviti. Naime kod laptop računara nisu ugrađeni dovoljno veliki „kuleri“ tj. hladnjaci sa ventilatorima pa ukoliko se računar redovno ne održava i ne čisti to može uticati na vek trajanja uređaja. U prodaji postoje dodaci kao što su postolja sa eksternim kulerima za dodatno hlađenje laptop računara.

  Danas su hard diskovi obično kapaciteta od 500GB i više sa brzinom obrtaja od 5.400 RPM. Za brži rad laptopa preporučuju se oni sa SSD (solid state disk) umesto klasičnih, mehaničkih diskova. Ukoliko vam je potrebno više prostora za čuvanje podataka možete kupiti eksterni hard disk.

  Prilikom uobičajenog rada baterija za laptop traje u proseku 2 sata. Brži laptopovi kao i oni sa velikim ekranima troše više struje. Nakon dve godine baterije znatno gube na kapacitetu, pogotovu ako je laptop stalno na punjaču.

  Prilikom kupovine laptopa potrebno je proveriti da li računar obezbeđuje dovoljan broj USB portova, audio/vizuelnih ulaza i izlaza, čitač za memorijske kartice i druge portove u zavisnosti od potreba. Takođe, moguće je koristiti zasebne grafičke i zvučne kartice ukoliko postoji potreba za tim npr. kod gejmera ili u profesionalnoj audio i video produkciji. Laptopovi su se pokazali kao izuzetno zahvalni kod prezentacija, promocija i sličnih delatnosti na terenu. Oni se mogu povezati sa raznim uređajima poput fotoaparata, štampača, skenera, projektora, televizora, dodataka za igranje video igrica i dr.

 

Podelite sa prijateljima