laptop i tablet servis

Android 6.0 Marshmallow

android-6.0-marshmallow

Novi Android 6.0 Marshmallow dostupan je od ove jeseni  na dva nova Nexus uređaja, LG Nexus sX i Huawei Nexus 6P. Nadogradnja za druge telefone (Samsung Galaxy S6 i S6 Edge. Galaxy Note 4. i 5. Galaxy S5, HTC One M9 i One M8, LG G3 i G4, Sony Xperia Z5 i Z4 itd.) stići će početkom sledeće godine.

Nove Android opcije

Pored dosta novih ili poboljšanih alatki Marshmallow donosi minimalne izmene korisničkog interfejsa u odnosu na ranije verzije. Najveća izmena odnosi se na novi stil animacije prilikom pokretanja aplikacija uz pomoć Google launcher-a. Sam izgled ikonica i rešenje aplikacija slično je kao kod Windows 10 apps menija. Najzanimljivija nova opcija je Google Now on tap koja omogućava drugačije korišćenje Google Search-a. Ova opcija obezbeđuje dodatne informacije, prečice ili podatke o sadržajima koji su trenutno aktivni na ekranu. Korišćenjem ove opcije moguće je istovremeno pretraživati više različtih sadržaja bez napuštanja onog što je trenutno aktivno. Ukoliko npr. slušate neku muziku, Google Now on tap vam može pružiti dodatne podatke o izvođaču ili numeri. Uz ovu opciju unapređeno je pravljenje planova pa ćete tako vaše poruke ili e-mail-ove moći da dopunite različitim informacijama ili objašnjenjima koja se odnose na sadržinu poruke (lokacije uz pomoć podataka sa Google map-a i sl.). Takođe omogućena je i glasovna interakcija tj. glasovne komande kojima možete doći do nekih informacija.

Nova poboljšanja se odnose i na bolje manipulisanje tekstom, preciznije markiranje slova i reči kao i prevod teksta ukoliko na telefonu instalirate Google Translate.

android 6.0

Novi USB standard

Zahvaljujući novom menagment sistemu uređaji sa Android 6.0 Marshmallow verzijom energetski su efikasniji tj. štede bateriju. Kada je telefon u stanju mirovanja aplikacije koje se ređe koriste ili koje su aktivne u pozadini sada su onemogućene da troše energiju dok je uređaj u sleep modu a sve nadogradnje će biti pravovremeno obezbeđene.

Jedna od najbitnijih novina je potpuno novo rešenje USB priključka. Naime novi telefoni sa ovim sistemom će umesto micro USB-a imati novi Type-C standard koji podržava USB 3.1. tako da stari punjači neće moći da se koriste. Kabl je isti sa obe strane a brzina prenosa podataka je veća (do 10 Gbps). Zahvaljujući većem power output-u (20V i 5A, 100W) punjenje baterije je brže.

Takođe poboljšane su i funcije čitača otiska prsta pa tako pored osnovnih operacija kao što je otključavanje telefona nova verzija operativnog sistema omogućava kupovinu u Google Play-u, Dropbox-u i raznim drugim aplikacijama

Novi Android 6.0 donosi niz alatki i poboljšanja kojima je moguće bolje upravljti RAM memorijom, lakše pristupati aplikacijama ili proveraviti i kontrolisati rad aplikacija (koliko svaka aplikacija zauzima memorije i sl.). Podatke i aplikacije moguće je čuvati (šifrovane) na SD kartici i sve će funkcionisati u najboljem redu. Novi boot sistem proverava softver na telefonu prilikom svakog uključivanja i upozorava ukoliko nastane nekakav problem. Za razliku od predhodnih verzija Marshmallow omogućava brže instaliranje, bolji i lakši pristup aplikacijama.
Dostupniji servisi zahvaljujući novoj Now on tap opciji, olakšano plaćanje preko usluge Android Pay uz unapređen čitač otiska prsta, rezervne kopije aplikacija i datoteka na Google Cloud-u, duže trajanje baterije, bolja kontrola tona kao i novi USB tip C standard samo su neke od inovacija i prednosti zbog kojih se možete odlučiti za Android 6.0 Marshmallow.

Podelite sa prijateljima