laptop i tablet servis

Šta ako Vam se desi…

Koliko god da vodimo računa, nezgodne situacije se uvek mogu desiti. Prosuta voda na laptop, sok, vino, fotoaparat upao u vodu. 

Pročitajte nekoliko saveta o tome kako da postupite ako Vam se desi slična situacija.

prosuta voda na laptop

Prosuta voda na laptop | Popravka laptopa

Jedan od čestih uzroka ozbiljnih kvarova na laptopu je prosuta tečnost (voda, kafa, sok, vino). Posledice po laptop mogu biti velike jer a možete ostati i bez podataka koji su se nalazili u njemu.

U slučaju da prospete vodu ili kafu na laptop nemojte brisati računar, što pre ga isključite iz struje. Ukoliko se laptop sporo gasi, držite dugme za isključivanje, okrenite računar naopako i izvadite bateriju kako bi se smanjila mogućnost kratkog spoja na komponentama matične ploče i sprečila dalja oštećenja. Prilikom okretanja potrebno je voditi računa da tečnost sa tastature ne dođe do ekrana. Na ovaj način povećavate šansu da Vaš laptop I posle polivanja radi bez problema. Laptop što pre treba odneti u laptop servis na čišćenje matične ploče, kako biste smanjili mogućnost stvaranja korozije koja nepovratno oštećuje komponente. Popravka laptopa se vrši po potrebi nakon čišćenja ploče.

Često se može desiti da posle polivanja polovina tastature ne radi, ne rade pojedini tasteri ili tastatura sama ispisuje slova. Svaka tastatura se sastoji od nekoliko slojeva folija, prolivena tečnost uđe između folija i kontakata pa raslojavanje i čišćenje nije moguće. U ovim slučajevima neophodna je i zamena tastature.


prosuta tecnost

Fotoaparat upao u vodu | Popravka fotoaparata

Digitalni fotoaparati se najčešće kvare usled pada, dospevanja raznih nečistoća unutar aparata ili prosute tečnosti.

Ukoliko Vam fotoaparat upadne u vodu postoji opasnost da se pokvasi elektronika u njemu. Ovo će izazvati pojavu sekundarnih struja i aparat može prestati sa radom. Ako se desi da vam aparat upadne u slatku vodu, često je dovoljno da ga samo osušite i on će proraditi, naravno ukoliko u vodi nisu pregoreli neki električni kontakti.

Međutim ukoliko je aparat upao u slanu vodu to može biti veliki problem zbog soli koja nagriza senzore i sočiva objektiva kao i ostale osetljive elemente. U tom slučaju potrebno je da izvadite bateriju i da aparat odnesete u foto servis na čišćenje, jer je slana voda najveći neprijatelj elektronike.

Serviseri će izvršiti čišćenje fotoaparata, čišćenje matične ploče, a po potrebi i popravku fotoaparata.

Podelite sa prijateljima

Hotspot servis