laptop i tablet servis

Virusi na računaru

ciscenje virusa na racunaruRačunar zaražen virusima može da stvori brojne probleme korisnicima, mada su ozbiljni virusi i dizajnirani tako da ih korisnici ni ne primete. Ponekad je prisustvo virusa očigledno (ucenjivački malware će jasno pokazati svoje prisustvo kako bi Vas ucenjivao), dok u drugim slučajevima viruse nije lako otkriti. Evo nekoliko simptoma koji ukazuju da je računar zaražen virusima:

Računar radi veoma sporo

Najčešći simptop računara zaraženog virusima je pad performansi računara, odnosno usporen rad računara. Iako postoje i drugi uzroci sporog rada računara ovaj, posebno u kombinaciji sa još nekim od uobičajenih simptoma, najčešće ukazuje na prisustvo virusa.

Razne poruke i programi koji se sami pokreću

Virusi najčešće napadaju operativni sistem i sistemske fajlove koji dovode do oštećenja tih fajlova ili pojedinih programa. To dovodi do pojavljivanja raznih poruka, programi se sami pokreću ili ako je sistem dovoljno oštećen, blokiranja operativnog sistema i čestog ponovnog pokretanja.

Internet pretraživač otvara stranice koje ne želite

Kada pokušate da otvorite neku stranicu pretraživač Vas sam prebaci na neku drugu stranicu, izbacuje razne prozore sa reklamama od kojih ne možete ni da koristite internet. Najčešći uzrok je adware koji upravlja početnom stranom pretraživača i sadržajem koji se prikazuje. Takođe, mnogi programi instaliraju u Vaš pretraživač dodatke (toolbar) koje ne možete ukloniti i koji utiču na rad pretraživača.

Modem ili hard disk rade češće nego što je potrebno

Virusi na računaru se mogu proširiti i putem emaila tako što šalju veliki broj svojih kopija preko emaila i kopiraju sami sebe na računaru. Virus se najčešće nalazi u prilogu email poruke (attachment). Ovakav virus zauzima veliki prostor na hard disku i dovodi do toga da hard disk stalno radi, a svetlo za aktivnost na spoljnom modemu ili ruteru je stalno upaljeno.

Ostali simptomi virusa na računaru

Na Vašem računaru možete primetiti samo neke od navedenih simptoma: računar ne reaguje na komande, ne otvara programe, plavi ekran na monitoru, antivirus program ne radi, pojavila se nova ikonica na desktopu ili više njih, program je nestao, a niste ga sami uklonili, pojavile su se nove ekstenzije postojećih programa, Windows Task Manager se ne može pokrenuti i dr.

 ciscenje virusa

Kako da se zaštitite

Instalirajte antivirus program na Vaš računar i redovno ga ažurirajte. Antivirus program u velikoj meri može pomoći u zaštiti računara od virusa. Na tržištu postoji veliki broj besplatnih programa kao što su Avast, Avira, Eset  i drugi, a za veći stepen zaštite u svakom trenutku možete nabaviti i plaćenu verziju.

Ne otvarajte email poruke koje su od nepoznatih pošiljalaca, posebno ne njihove priloge. Takve poruke odmah izbrišite.

Ažurirajte operativni sistem redovno. Kreatori operativnih sistema s vremena na vreme objavljuju bezbednosne ispravke koje mogu pomoći u zaštiti Vašeg računara od virusa.

Ne koristite fleš memorije koje su korišćene na drugim, potencijalno zaraženim računarima, na svom računaru.

Novi virusi se pojavljuju skoro svakog dana i nijedan antivirus program Vas ne može zaštititi ako niste i sami pažljivi. Ako ipak sumnjate da je Vaš računar zaražen virusima, a ne možete sami da ih eliminišete, savetujemo da potražite pomoć stručnjaka. Iskusan serviser uvek će Vam ponuditi najoptimalnije rešenje za Vaš problem.

 

 

 

Podelite sa prijateljima

Hotspot servis