laptop i tablet servis

USB Type C – novi tip konektora

Šta je USB tip C

Ako imate uređaj koji sa nečim  treba povezati, najverovatnije je u pitanju USB konektor. Od desktop računara do pametnih telefona, USB memorija do laptopova, USB je standard kada je u pitanju povezivanje uređaja. Poslednje unapređenje USB standarda došlo je 2013. sa USB 3.1, praćeno predstavljanjem novog USB type C konektora. Ovaj konektor bi mogao da postane standardan konektor za većinu uređaja.

usb tip AOriginalni dizajn USB standarda je USB tip A, konektor koji se nalazi u većini uređaja kao što su računari, laptopovi, plejeri(ženski port) i USB kabl tip A koji povezuje periferne uređaje (muški port). Različite verzije USB-a, kao što su USB 1.1, USB 2.0 and USB 3.0 imaju isti dizajn tip A. To znači da su konektor i port tip A kompatibilni čak iako glavni i periferni uređaj imaju različite verzije USB. Na primer, eksterni hard disk USB 3.0 radi i sa USB 2.0 portom. USB 3.0 konektori imaju više pinova od USB 2.0 kako bi omogućili veću brzinu i snagu, ali to ne znači da ne rade sa starijim verzijama.

tip-a-i-bKonektor tip B se nalazi na drugom kraju USB kabla koji povezuje periferne uređaje kao što su štampač ili hard disk. Postoji nekoliko različitih oblika konektora tip B – standardni B se koristi za povezivanje štampača ili skenera sa računarom, mini USB se koristi u starijim fotoaparatima i telefonima, mikro USB-koristi se u novijim telefonima i tabletima, mikro USB 3.0 -najviše se koristi na USB 3.0 prenosnim diskovima, standardni USB B 3.0-dizajn je sličan standardnom USB B, ali podržava USB 3.0 brzinu i u većini slučajeva je plave boje.

 

USB tip C zamenjuje mikro USB port za punjenje i prenos podataka na najnovijim telefonima i tabletima. Od 2015. godine tip C je u široj primeni na mnogim tabletima i telefonima, kao i na nekim novijim uređajima za čuvanje podataka. Skoro svi uređaji koji podržavaju USB 3.1 koriste USB C port. USB 3.1 ima brzinu od 10Gbps.

 

tip-c-portApple-ov najnoviji MacBook koristi samo jedan USB C konektor ne samo za povezivanje sa perifernim uređajima, već i za napajanje. Takođe HTC 10 i LG G5 su uključili ovaj tip konektora u svoj dizajn. Uskoro će biti nemoguće videti pristojan Android uređaj bez ovog tipa konektora.

 

Veliki giganti poput Intel-a ohrabruju proizvođače da čak dosadašnji 3.5mm ulaz za slušalice zamene novim tipom konektora Type C. Jedan od razloga je što 3.5mm ulaz, zbog svoje veličine, onemogućava da telefoni ne budu još tanji.

 

Prednosti USB C konektora

tip-cUSB C konektor je mali što znači  da nema potrebe za mikro ili mini portovima, nema zabune koji Vam je kabl potreban. USB C je dovoljno mali za telefon i dovoljno snažan za računar. Takođe, USB kabl je na obe strane isti i potpuno je svejedno kako će se priključiti i nemoguće je okrenuti ga naopako.

Konektop tip C može da da struju i do 100W, a kada se uzme u obzir da je većini laptopova od 15″ za napajanje potrebno oko 60W, oni će se u budućnosti puniti kao telefoni sada.

Tip C takođe omogućava obostrano napajanje tako da pored toga što puni periferni uređaj, kada je moguće, i taj uređaj bi mogao da puni glavni uređaj. Sve ovo znači da bi se u budućnosti, sa raznih strujnih adaptera i USB kablova moglo preći na jedno rešenje koje radi sa svim uređajima-tip C.

 

Biće potrebno nekoliko godina da tip C postane popularan kao sadašnji USB tip A (koji se nalazi u većini uređaja), ali kada bude znatno će olakšati rad sa uređajima.

 

 

Podelite sa prijateljima

Hotspot servis