laptop i tablet servis

Kako da oslobodite prostor na Android tabletu

Android tabletJedan od čestih problema koji Vam se mogu desiti na Android uređajima je nedostatak interne memorije. Android stalno izbacuje poruke o nedostatku memorije i nemogućnosti rada, a kada pokušate da skinete neku aplikaciju dobijate poruku da nemate dovoljno prostora. Evo nekoliko saveta kako da oslobodite memoriju na tabletu ili telefonu.

 

Ukupna memorija i iskorišćen prostor

Za početak proverite koliko memorije imate na Vašem uređaju, kao i koliko je zauzeto prostora na internoj i eksternoj memoriji, ako je imate. Na većini Android uređaja ove podatke možete naći na istom mestu: Settings-Storage. Tu možete videti koliko još imate slobodnog prostora u internoj memoriji kao i podatke o sd kartici. Takođe, u delu Used space možete videti koji tip fajla zauzima najviše prostora, aplikacije, slike, muzika ili fajlovi skinuti sa interneta.

Uklonite nepotrebne aplikacije

AplikacijeNajviše prostora na uređaju zauzimaju različite aplikacije, tj. igrice. Ako odete u Settings-Application manager možete videti koje aplikacije ste instalirali vi, koje su sistemske kao i one koje su trenutno u upotrebi. Na taj način možete videti koje aplikacije manje koristite, igrice koje ne igrate i deinstalirati ih sa uređaja što može osloboditi veliku količinu memorije. Takođe, među instaliranim aplikacijama se nalaze i update-i različitih sistemskih aplikacija koji mogu zauzimati veliki prostor, pa ako ne koristite date aplikacije, a veći broj se nikada ne koriste, možete deinstalirati i te update-e.

Prebacite slike i aplikacije na sd karticu

computer-accessories-1841254__340Drugi najveći „potrošač“ prostora su slike. Najbolje je prebaciti ih na sd karticu ili povezati tablet sa računarom i na taj način sačuvati slike van tableta/telefona i osloboditi veliku količinu prostora. Ako nemate mogućnost dodavanja eksterne memorije na vaš uređaj najbolje je da slike čuvate na nekom od popularnih cloud servisa kao što je Google Drive ili Dropbox. Sve što treba da uradite je da skinete odabranu aplikaciju iz Play Store-a, otvorite je i odaberete koje fajlove želite da sačuvate na „cloudu“. U ovim aplikacijama možete podesiti da se slike odmah sačuvaju na cloudu.

Izbrišite cache(keš) iz aplikacija

Povremenim brisanjem privremene memorije aplikacija (keš) možete značajno povećati memoriju uređaja. Ovo je najlakše uraditi iz dela Settings-Storage-Cached data, što će izbrisati keš memoriju iz svih aplikacija. Drugi način je da u delu Application manager u svakoj aplikaciji pojedinačno brišete keš memoriju.

Ovi trikovi bi trebalo da Vam pomognu da oslobodite internu memoriju, a time i malo ubrzate Vaš Android.

 

 

Podelite sa prijateljima

Hotspot servis