laptop i tablet servis

Problem sa grafičkom kartom

Laptop se pali ali nema slike na ekranu

Sumnjate da je problem grafika. Grafički čip je ugrađen u matičnu ploču laptopa, ostatak matične ploče radi normalno i zato možete da uključite računar i vidite da se lampice pale. Ali pošto je ugrađena video karta u kvaru, računar neće dati sliku na ekran čak ni kada se priključi eksterni monitor.

popravka grafičke karteUobičajeno do problema sa grafičkim čipom ili čipsetom dolazi zbog pregrevanja. Grafika je zalemljena za matičnu ploču, vremenom, kako se računar pali i gasi neprestano, a čip se neprestano izuzetno greje i hladi, spojevi ispod čipa počinju da popuštaju i na kraju pucaju, čime se čip delimično odvoji od matične ploče.  Takođe, na velikom broju modela lemovi na ploči na bazi kalaja(ima nižu tačku topljenja od olova)u kombinaciji sa lošim rashladnim sistemom laptopa ili zapušenim kulerima, dovode do toga da se čip toliko zagreje da istopi lemove i delimično se odvoji od ploče. Sve ovo dovodi do manjih problema i konačno do kvara grafike.

Kvar grafičkog čipa

Jedan od simptoma kvara grafike je iznenadni pad sistema, računar koji se sam restartuje ili zamrznuta slika kada se računar optereti. Kočenje slike dok igrate igricu može ukazivati na probleme sa grafikom. Pregrevanje je skoro uvek izazvano kvarom na grafici ali ponekad može biti u pitanju i drugi hardver, kao što je čipset. Osigurajte konstantan protok vazduha čišćenjem prašine i drugih nagomilanih nečistoća iz unutrašnjosti laptopa.

popravka grafikeJoš jedan od simptoma kvara grafike su i vizuelni artefakti. Artefakti se mogu pojaviti iz više razloga kao što su greške u igrici ili softveru grafičke karte, ali kada se javljaju u kombinaciji sa nekim od navedenih simptoma, skoro uvek ukazuju na kvar grafičke karte.

Ako Vam se operativni sistem bez pravila zamrzne ili padne tokom izvršavanja neke operacije, posebno kada su u pitanju zahtevni, opterećujući programi ili zadaci, to može ukazivati na otkazivanje grafičke karte. Ako dobijate plavi ekran smrti (BSoD), obično je naveden drajver koji ga je izazvao i ako je u pitanju video drajver, to takođe ukazuje na problem sa grafičkom kartom.

Najočigledniji znak da grafika ne radi ili otkazuje je kada se ne vidi slika na ekranu. Kada uključite računar i ne vidite ništa na ekranu ili operativni sistem ne detektuje grafičku kartu, najverovatnije je grafički čip. Evo još nekih simptoma koji mogu ukazivati na kvar grafičke karte, odnosno čipa:

  • Laptop se uključi i uključe se lampice oko tastature ali se ništa ne vidi na ekranu
  • Računar se uključi i pišti 3 puta
  • Različite boje na ekranu sive, crvene, plave i zelene
  • Slika je u pikselima ili je poremećena
  • Slika se ne vidi ali se vidi pozadinsko svetlo
  • Slika na ekranu je podeljena na više delova
  • Laptop se uključi a onda se odmah isključi
  • Računar se uključi sa belim ili sivim ekranom, ponekad sa horizontalnim linijama
  • Laptop ne daje nikakve znake kada se uključi
  • Grafički drajver se ne učitava, u device menadžeru nema WiFi kartice

 

 

 

Podelite sa prijateljima