laptop i tablet servis

Ugradnja SSD-a – ubrzanje laptopa

Zamena hard diska novim, odnosno ugradnja SSD-a će značajno ubrzati performanse Vašeg računara.

SSD diskovi su mnogo brži u odnosu na hard diskove, tako da ako želite da ubrzate Vaš računar, najbolja opcija je ugradnja SSD diska. Ugradnja SSD može ubrzati Vaš računar i do 3 puta.

ugradnja ssd

Laptop računari su prilično teški za bilo kakvu nadogradnju jer je većina komponenti integrisana na matičnoj ploči. Na primer procesor ili grafička karta ne mogu se zameniti nekim bržim ili boljim komponentama. Jedino što se može nadograditi je RAM memorija i hard disk.

Nakon ugradnje SSD-a potrebna je i instalacija operativnog sistema i naravno prebacivanje podataka koje ste sačuvali sa starog hard diska. Takođe, imate mogućnost ugradnje starog hard diska na mesto CD-a ili ugradnja u eksternu fioku i korišćenje za podatke u formi eksternog hard diska.

Još jedna prednost SSD-a u odnosu na hard disk je i otpornost na stresanje i pomeranje. Hard diskovi su veoma osetljivi na pomeranje dok rade i mogu vrlo lako da stradaju ako se potresu prilikom rada, za razliku od SSD-ova koji nemaju pokretnih delova, pa su samim tim i sigurniji

Podelite sa prijateljima

4 Comments

 1. Jelena

  Poštovani,
  da li može da se ugradi SSD u računar DELL OptiPlex 3050 SFF sa sledećom konfiguracijom – Intel Core i5-7500 (QC/6MB/4T/ 3.4GHz/65W),HDD 500gb 7200rpm,RAM 4gb DDR4 2400MHz, DVD-RW. Ako može, koji SSD preporučujete (model, marka, kapacitet).
  Hvala, Jelena

  • Hotspot servis

   SSD može da se ugradi u ovaj model, što se tiče kapaciteta, ako ne igrate igrice na njemu, SSD od 120GB može sasvim lepo da posluži za instalaciju i ubrzanje računara, a HDD od 500GB koji već imate da koristite za podatke. Samsung i Kingston SSD su uvek dobar izbor, a princip što skuplje to bolje i brže može se primeniti i u ovom slučaju.

 2. Aleksandar

  Poštovani , da li postoji mogućnost da se ugradi SSD u Amilo Li1818 ( Fujitsu-Siemens) i da li postoji mogućnost zamene tastature ( nedostaju neka slova ) ? Hvala . Aleksandar

  • Hotspot servis

   Morao bi da ima malo više memorije nego u originalnoj konfiguraciji, s obzirom da se na njega mora instalirati Windows 10.

Comments are closed.