Zamena baterije za tablet

Baterija na tabletu – kako da traje duže?

Baterija na tabletu je jedan od najvažnijih delova, jer naravno, ako baterija ne funkcioniše kako treba gubi se njegova osnovna namena, a to je mobilnost.  Kapacitet baterije varira i zavisi od modela i proizvođača tableta. Da biste sačuvali kapacitet baterije i dužinu trajanja potrebno je da vodite računa o njoj i da pratite nekoliko osnovnih saveta koji se mogu primeniti na većinu baterija na tabletu ili telefonu.

Tablet nemoZamena baterijejte izlagati ekstremnim temperaturama. Niže temperature sprečavaju koroziju baterije, stoga je uvek bolje čuvati tablet od pregrevanja. Ako držite tablet na krilu dok radite na njemu, možete osetiti zagrevanje nogu, što znači da se i baterija zagreva. Najbolje je da tablet držite tako da toplota može lako da ispari. Nemojte prazniti bateriju do kraja. Zabluda je da je bolje isprazniti bateriju na tabletu do kraja kako bi bolje radila. Na modernim tabletima ugrađuju se litijum jonske baterije kojima smeta pražnjenje do kraja i skraćuje im vek trajanja. Preporučuje se uključiti tablet na punjenje kada se baterija isprazni na 20-30 %.

Punjenje baterije. Pri prvoj upotrebi litijum jon baterije treba napuniti do kraja, a kasnije je čak preporučljivo puniti bateriju do 80-90%. Takođe je preporučljivo isključiti tablet dok se puni, jer detekcija napunjenosti baterije može davati izmenjene rezultate pa prepuniti bateriju. Bateriju ne treba puniti na temperaturama ispod 0 stepeni Celzijusa ili preko 50 stepeni Celzijusa.

zamena baterijeKoliko dugo će baterija trajati od punjenja do punjenja zavisi od modela tablet i ugrađene baterije i naravno od toga šta radite na tabletu, pa Vas, zavisno od toga može služiti od 2 sata do 8-10 sati. Na primer, baterija na iPad-u može trajati 7-8 sati pri uobičajenoj upotrebi, ali ako igrate neke zahtevnije igrice, gledate online video snimke ili preuzimate veće sadržaje sa interneta vreme trajanja baterije može se smanjiti na 2 ili 3 sata. Dakle, ne može se odrediti tačno vreme koliko će Vas poslužiti baterija na tabletu kada je napunite jer povezivanje na internet, gledanje filmova i igranje igrice potrošiće bateriju brže nego jednostavniji zadaci kao što je slanje email-a ili čitanje e-knjiga.

Evo nekoliko saveta kako da produžite vreme trajanja baterije, posebno kada pođete na put i punjač Vam nije pri ruci:

Smanjite osvetljenje ekrana

Ekran na tabletu, zbog same svoje veličine, veliki je potrošač baterije, pa je jedan od prvih koraka da smanjite njegovo osvetljenje. Na većini tableta ovo možete učiniti u podešavanjima, gde ćete podesiti osvetljenje na odgovarajući nivo.

Isključite aplikacije

Dosta aplikacija koje ne koristite u tom trenutku nastaviće da rade i da šalju obaveštenja, što naravno dodatno troši bateriju. Možete ih isključiti u Podešavanja/Aplikacije/Menadžer aplikacija.

Isključite internet konekciju

Ako Vam nije potreban internet isključivanje WiFi i 3G konekcije može produžiti vreme trajanja baterije.

Isključite lokaciju

Veliki broj aplikacija želi da prati Vašu lokaciju i to i radi ako je ne isključite. Lokaciju možete isključiti u Podešavanjima/Opšte/Lokacija gde možete i odabrati za koje aplikacije želite da ostavite uključeno lociranje.

Za duže korišćenje tableta možete nabaviti i eksternu bateriju odgovarajućeg kapaciteta koja može dopuniti Vaš tablet u putu.

Zamena baterije

zamena baterije

Naravno, i pored Vaše najbolje brige vek baterije se korišćenjem smanjuje, pa kada primetite simptome kao što su: tablet se brzo gasi, tablet se gasi kada se isključi sa punjača, baterija traje 30-ak minuta, tablet se gasi kada je baterija na 50-60%, baterija se prebrzo napuni i slično, vreme je za zamenu baterije.Zamenu je najbolje izvršiti u servisu, kod stručnog lica, jer nestručno rasklapanje tableta i rukovanje može dovesti do različitih oštećenja baterije ili tableta. Baterija u tabletu je integrisana i obično zalepljena za ekran pa nestručno razdvajanje može probušiti bateriju ili čak polomiti ekran.

U servisu HOTSPOT imamo baterije za veliki broj modela tableta, pozovite nas i proverite mogućnost zamene baterije na Vašem tabletu 064 610 16 53, 011 242 14 96